Creatief toerisme bestaat al sinds het begin van het toerisme als een vorm van cultuurtoerisme. De Europese wortels dateren uit de tijd van de Grand Tour, waar de zonen van aristocratische families reisden met het doel van vooral interactieve, educatieve ervaringen. Onlangs nog hebben Crispin Raymond en Greg Richards, als leden van de Association for Tourism and Leisure Education (ATLAS), een aantal projecten voor de Europese Commissie geleid, waaronder cultuur- en ambachtelijk toerisme, dat duurzaam toerisme wordt genoemd. Zij hebben “creatief toerisme” gedefinieerd als toerisme dat verband houdt met de actieve deelname van reizigers aan de cultuur van de gastgemeenschap, door middel van interactieve workshops en informele leerervaringen.

Intussen is het concept van creatief toerisme opgepikt door grote organisaties als UNESCO, die via het Creative Cities Network, creatief toerisme als een geëngageerde, authentieke ervaring hebben gepromoot tot een actief begrip van de specifieke culturele kenmerken van een plaats.

Recentelijker is creatief toerisme steeds populairder geworden als een vorm van cultureel toerisme, waarbij reizigers actief deelnemen aan de cultuur van de gastgemeenschappen die zij bezoeken. Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Frankrijk, de Bahama’s, Jamaica, Spanje, Italië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, bieden voorbeelden van dit soort toeristische ontwikkeling.

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *